Forstå en WordPress installation


Læsetid: 2 min læsning

Har du også nogengange tænkt på hvordan WordPress er opbygget? Wordpres består af flere forskellige elementer. I dette indlæg vil vi forsøge at forklare de forskellige grundelementer som findes i en WordPress installation.

Disclaimer: Hvis du har installeret et child-theme kan man med lidt teknisk snilde ændre på strukturen, men dette er ikke noget vi anbefaler.

WordPress er et CMS (Content Management system), og det betyder, at du igennem et kontrolpanel (WP-admin) har adgang til at redigere det meste indhold. Når du fortager ændringer der, kan de umiddelbart ses på din hjemmeside. Er du dog lidt nørdet, og ønsker at vide hvad der faktisk sker, og hvor ændringerne i virkligheden sker, skal du kende til de 3 elementer i en WordPress installation.

WordPress består af 3 elementer; navnlig systemfiler, mediefiler og data til hjemmesiden. Informationen kan i princippet gemmes to steder, nemlig i en database som er tilknyttet din installation samt på din filserver. For at danne et overblik, skal du kende forskel på hvor det forskellige data bliver gemt.

Til formålet har vi forsøgt at lave en lille model som forhåbentlig gerne skulle gøre denne process lidt nemmere.

Systemfiler: 

Når du installerer din wordpress installation, indeholder din mappe med filer en masse systemfiler. Under installationsprocessen vil du blive guidet igennem opsætning og oprettelse af forbindelse til databasen.
Temaer og plugins kan enten manuelt installeres igennem FTP, ved at uploade filerne til din WP-content mappe. Vi anbefaler dog, at du installerer dine plugins og temaer igennem dit kontrolpanel (WP-admin.)
Pro tip: Hvis du nogensinde kommer ud for, at et plugin ikke virker efter hensigten, og du ikke kan tilgå din hjemmeside eller kontrolpanel for at dekativere det, kan du altid åbne din FTP, finde mappenavnet på det plugin som konflikter og omdøbe denne mappe. På denne måde deaktiverer du pluginnet.

Mediefiler:

Alt hvad der uploades af billeder, video og andre tilladte filer gemmes som udgangspunkt i en undermappe på din filserver. Rent teknisk så kan du navigere til filerne igennem FTP, men vi anbefaler klar at du blot tilgår dem igennem dit mediebiblotek i wordpress. Dette skyldes at WordPress ofte opretter mange forskellige størrelser (thumbnails) af et billede. Hvis du sletter et billede igennem kontrolpanelet, så fjerner du automatisk også disse thumbnails, hvormod en manuel sletning af filerne kræver at du selv fjerner alle udgaver af filen.

Der findes dog plugins, med helt særlige funktioner, som kan gemme mediefiler i databasen, men dette er ikke ret ofte at I vil støde på dette

Data:

Fordelen med WordPress er, at alt data som udgangspunkt bliver gemt i databasen. Det betyder at man man aktivere og deaktivere plugins og temaer uden at man som udgangspunkt mister sit data. (Der skal dog tages forbehold for dårligt udviklede plugins og temaer, som kan fjerne filerne ved deaktivering). Databasen skal du som udgangspunkt ikke ændre i, med mindre du er MEGET sikker på hvad du laver derinde idet du MEGET nemt kan lave rod i din installation. Det er netop hele pointen ved at bruge et content management system, at man gemmer alt data i databasen, og det så derefter bliver kald, når man skal bruge det.

 

Husk også altid at tage backup inden du begynder at arbejde på nogle større ændringer.